Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Studiedag ‘Het existentiële’ in de filosofische praktijk

30 oktober, 10:00 - 17:00

 

Het Netwerk Existentiële Filosofie van de VFP organiseert deze studiedag, waar 4 workshops worden gepresenteerd met als rode draad ‘het existentiële’ in de filosofische praktijk.

De workshops zijn:

  • Jezelf in kaart brengen
  • Nieuw realisme: hoe vertel ik mijn cliënt dat de wereld niet bestaat
  • Wat geeft corona te denken? Een onderzoek
  • Autobiografisch schrijven

Aan deze dag kunnen maximaal 15 mensen deelnemen. Aanmelden: klik op de link onder aan de Toelichting.

Toelichting

Jezelf in kaart brengen

Harald van Veghel 

De existentiële fenomenologie leert dat niemand de ervaringswereld van een persoon kan ontsluiten dan die ene persoon zelf. Alle diagnoses en gestandaardiseerde ‘behandelingen’ van de psychiatrie en psychotherapie zijn in conflict met dat feit.

Geïnspireerd door de fenomenologie ontwikkel ik een werkwijze die begint en eindigt bij de ervaringswereld van de coachee zelf. In deze workshop laat ik u, aan het hand van een case-study, kennismaken en oefenen met deze werkwijze. 

Nieuw realisme: hoe vertel ik mijn cliënt dat de wereld niet bestaat

– René van de Lustgraaf 

In deze workshop staat het denken van Gabriel Markus centraal, auteur van o.a. De wereld bestaat niet en Neo-Existentialisme.

In het eerste deel van de workshop zullen een aantal belangrijke begrippen en posities van Markus worden geïntroduceerd en worden afgezet tegen over de gangbare existentiële begrippen. Natuurlijk over de wereld en het niet bestaan ervan, existentie, zin en betekenis, macht en vrijheid, waarheid, zijn en niet zijn, dasein, geist, realisme, pluralisme en meer. Markus geeft in zijn geschriften weinig wenken voor de praktijk. De voorbeelden die hij geeft zijn ter illustratie van bepaalde gedachten.

In het tweede deel van de workshop zullen we met elkaar nagaan zo ja en op welke wijze het gedachtegoed van Markus van betekenis zou kunnen zijn voor de existentiële praktijk. 

Wat geeft corona te denken? Een onderzoek

– Dries Boele

In deze workshop onderzoeken we gezamenlijk de coronacrisis op haar existentiële relevantie. Welke vragen roept de pandemie op? De afgelopen anderhalf jaar hebben veel aan het licht gebracht, vooral in hoe er werd gereageerd op de coronamaatregelen. Gaf dit alles aanleiding tot het bevragen of herzien van het eigen zelf-, mens- en wereldbeeld?

Autobiografisch schrijven

– Justine Pardoen

Geïnspireerd door Viktor Frankl, werk ik in de overtuiging dat een mens vrij is om zijn positie te bepalen ten opzichte van wat het leven brengt. De gebeurtenissen kun je niet bepalen maar de betekenis die je eraan geeft, wel. In deze workshop ga je proeven aan een methode die ik gebruik in mijn praktijk De Denkruimte: autobiografisch schrijven.

Neem een schrift mee en een fijne pen, want je schrijft met de hand.

 

Deze dag is exclusief toegankelijk voor leden van de VFP.

Je kunt je hier aanmelden.

Gegevens

Datum:
30 oktober
Tijd:
10:00 - 17:00

Locatie

ISVW
Dodeweg 8
Leusden,

Organisator

NEF
E-mail:
coaching@frankvandendries.com
Site:
http://www.levensvragen.org/netwerk-existentieumlle-filosofie.html