Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Socratische Landdag 2024

24 februari 2024 | 10:00 17:00

Ook dit jaar organiseert de Vereniging voor Filosofische Praktijk (VFP) de Socratische Landdag. Deze dag is bedoeld voor eenieder die iets heeft met Socrates, de socratische methode en natuurlijk het socratisch gesprek. Op de Socratische Landdag 2024 bieden we een key-note spreker, workshops voor belangstellenden, beginners, gevorderden en specialisten. Wil je meemaken wat Socrates vandaag de dag betekent voor de filosofische praktijken in Nederland? Dan is dit je kans. Kom naar het Landgoed ISVW in Leusden voor een mooie dag filosofie en filosoferen in een fijne omgeving, met een heerlijke lunch en in het gezelschap van beginnende en ervaren filosofen en gespreksbegeleiders.

Programma Socratische Landdag 2024

9:30 Inloop

10:00 Plenaire opening

10:10 Plenaire voordracht door Erik Pool/De Noodzaak van waarachtigheid

Erik Pool/De noodzaak van waarachtigheid

[Tekst volgt]

10:45 Keuze deelnemers voor ochtendworkshops

11:00 Start ochtendworkshops (1,5 uur)

Werner van Rossum-De Denkschool/Filosoferen met kinderen

[Tekst volgt]

Willem Jan van den Brink/Socratische dialoog met Talking Stick

Een socratische dialoog met een talking stick is een effectieve methode om ware kennis te verkrijgen door middel van vragen stellen en het onderzoeken van onze eigen denkbeelden. Deze methode, waarbij alleen de persoon die de stok vasthoudt mag praten en anderen luisteren zonder te onderbreken, heeft verschillende voordelen. Het verbetert luistervaardigheid en inlevingsvermogen, stimuleert kritisch denken en het onderzoeken van aannames, creëert respect en vertrouwen tussen deelnemers, en leidt tot een dieper begrip van het centrale begrip en verschillende perspectieven daarop.

Met een duur van 1,5 uur is deze workshop geschikt voor zowel beginners als gevorderden met maximaal 10 deelnemers. De ervaring van Willem Jan van den Brink als gespreksleider maakt hem gekwalificeerd om deze dynamische gespreksvorm te begeleiden.

Annette Silljé/De daimon van Socrates

[Tekst volgt]

Tom Sengers/MindQuest Socrates

[Tekst volgt]

Sam de Vlieger/

[Tekst volgt]

12:30 Lunch

13:30 Keuze deelnemers middagworkshops

13:45 Start middagworkshops (2,5 uur)

Hans Bolten/Tweegesprek met een Socraticus

Achtergrond van de workshop De afgelopen jaren hebben wij, Kristof Van Rossem en Hans Bolten, de socratische methode verder ontwikkeld, zodat die ook in 1-op-1 gesprekken kan worden toegepast. De methode is gebaseerd op de Socratische ‘groepsgesprek-methode’ die op haar beurt weer is gebaseerd op het werk van Kant (1724-1804) en Nelson (1882-1927). In een denkgesprek is een gesprek tussen een ‘Socraticus’ en een verteller. Zij onderzoeken samen de fundamentele denkbeelden en overtuigingen van de verteller. Het gesprek begint met een vraag van de verteller, een vraag waar hij of zij graag een antwoord op wil. Dat kan een heel persoonlijke vraag zijn, een praktische, een morele of een algemeen filosofische vraag. Maar het kan ook een probleem zijn. Als de verteller er maar over wil nadenken in gesprek. Inhoud van de workshop In de workshop vertel ik eerst iets over de historische en filosofische achtergrond van de methode. Vervolgens zet ik de grondstructuur van een socratisch 1-op-1 gesprek neer en zal iets zeggen over doel en werkwijze. Daarna doe ik een (deel van) een 1-op-1 gesprek voor. Na een evaluatie van dat gesprek hebben de deelnemers de gelegenheid om zelf te oefenen met enkele onderdelen van de gespreksmethode. Voor wie? Ik ga er vanuit dat de deelnemers bekend zijn met de socratische methode zoals beschreven in mijn artikel ‘Socratisch Beraad’ (zie: https://boltentraining.nl/artikel-socratisch-gesprek-bewegingen/. Aldaar ook als pdf. te downloaden). Als je alvast iets meer wilt weten van doel en structuur van de methode, kun je ook lezen: https://boltentraining.nl/opleiding-socraticus/ Hans Bolten studeerde o.a. wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en begeleidt sinds begin jaren ’90 met de socratische methode in allerlei organisaties en opleidingen. Zijn publicaties over de methode zijn te vinden op: https://boltentraining.nl

Rudolf Kampers-Jan Ewout Ruiter/Filosoferen met jongeren

[Tekst volgt]

Peter van Hooft/

[Tekst volgt]

Kristof van Rossem/Vraag raak-de kunst van het vragenstellen

Er zijn twee centrale elementen in je werk als filosoof in de praktijk: luisteren en vragen stellen. Goed luisteren betekent letterlijk luisteren naar wat iemand werkelijk zegt en niet naar wat je denkt te hebben gehoord. Goed vragen stellen houdt in dat je die vragen stelt die je doel bereiken.
De effectiviteit van je vraag hangt dus af van de formulering. Als je vraagt: ‘Wat doet dat met jou?’, krijg je een beleving van je gesprekspartner. Als je vraagt: ‘Wat vind je hiervan?’, krijg je een opvatting. En dat zijn heel verschillende dingen. Maar ook een perfecte geformuleerde vraag kan op een bepaald moment toch in een verkeerd keelgat schieten. Ook intuïtie, feeling en mildheid zijn daarom belangrijk.
Hoe kan het stellen van de juiste vragen helpen in situaties waar medewerkers niet altijd voor rede vatbaar zijn? Hoe kan je je invloed in je organisatie vergroten? Hoe kan je niet alleen het denken maar ook het voelen en het doen van je medewerkers beïnvloeden? Kom het meemaken! 

Over Kristof van Rossem: Kristof van Rossem is Master in de religiewetenschappen en Master in de filosofie (KULeuven). Hij specialiseerde zich reeds eind  jaren negentig in de filosofische praktijk, m.n. de  kunst van het vragen stellen, het moreel beraad en het socratisch gesprek. Samen met Hans Bolten leidt hij een jaarlijkse opleiding tot socratisch gespreksleider, onder andere aan de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden (NL). Als zelfstandig trainer werkt hij al meer dan 20 jaar voor tientallen organisaties in profit en non-profit. Naast zijn trainingswerk, werkt hij ook als lector aan de KULeuven. Kristof is daarnaast ook docent Business Ethics aan de Odisee Hogeschool. Kristof publiceerde reeds verschillende artikelen en teksten over de filosofische praktijk. In 2020 verscheen ‘Het Filosofisch Gesprek. De Basis’ (ISVW – LannooCampus). In 2023 verscheen ‘Vraag Raak. Bewust vragen stellen in communicatie’ (LannooCampus)

16:30 Plenaire afsluiting, nabespreking en borrel

Workshopleiders

Entree (met vroegboekkorting)

  • Leden €42,50
  • Niet-leden €80,=
  • Studenten €50,=
  • Als je je aanmeldt na 10 februari 2024 betaal je een opslag van €2,50

ISVW, Dodeweg 8 te Leusden

Dodeweg 8
Leusden,
+ Google Maps