Jos Kessels over De rol van filosofie in het publieke domein

Wat is het gangbare beeld van een filosoof ? Volgens mij nog steeds dat van een abstracte diepdenker, die zich op onnavolgbare wijze wentelt in allerlei theoretische gedachten, ver verwijderd van de dagelijkse realiteit. Als je pech hebt, kom je op een partijtje naast hem te zitten en begint hij je die gedachten ook nog eens uit te leggen, in lange, moeilijk te volgen betogen. Filosofen hebben het imago stoffige witte mannen te zijn die te veel praten over onbegrijpelijke dingen.

Socrates voldeed overigens in het geheel niet aan dat beeld. Hij bedreef filosofie door gesprekken te voeren met Jan en alleman, over de vraag of het leven dat ze leidden wel het goede leven was. Zijn doel was steevast zijn gesprekspartners uit te dagen zichzelf beter te leren kennen, door hen ‘op de proef te stellen en onder handen te nemen’ (Apologie 29 d). Dat is verre van stoffig en abstract. Zoiets lukt alleen als je communicatief heel goed bent, als je concreet en dichtbij en persoonlijk kunt zijn.

Lees de rest van dit artikel dat met toestemming is overgenomen uit Phronèsis (16) hier Kessels – De rol van filosofie in het publieke domein.