Naomi, wat kies ik voor haar?

Onderstaande bespreking is geschreven door Wilma Klaassen.

De jongvolwassen Naomi heeft een verstandelijk handicap en kampt met autisme en epilepsie. Haar moeder stelt in dit boek vragen waar iedere ouder van een zorgafhankelijk kind mee worstelt. Wat heeft ze? Wie is ze? Je weet dat er een moment komt waarop andere mensen voor je kind moeten gaan zorgen. Maar hoe vind je dan de meest geschikte plek? Waar krijgt je kind een goed leven en wat betekent dit? Hoe maak je als ouder de juiste keuze? Hoe vind je gemoedsrust? Als dit al kan. En zijn er parallellen met keuzes waar Naomi’s leeftijdgenoten voor staan?

“Als je een kind krijgt met een meervoudige handicap, staat je wereld op zijn kop. Ik vertel in mijn boek, over mijn dochter die nu in een dorpsgemeenschap woont waar het leven veilig en eenvoudig is. En over het ingewikkelde proces dat aan deze keuze voor deze plek voorafging.”

Wilma schrijft als moeder en vanuit haar achtergrond als zorgprofessional met aandacht voor praktische filosofie. Dat maakt dit boek herkenbaar voor ouders in eenzelfde situatie, maar ook relevant en belangrijk voor iedereen die in de zorg werkt of daarin een opleiding volgt.

Reacties

Wilma neemt de lezer mee in het proces van steeds verwachtingen bijstellen zonder in de aanklaagrol te gaan zitten.
Geerte Dijkstra, Hogeschooldocent Social Work, Hanzehogeschool Groningen.

Dit boek maakt zichtbaar dat de vraag naar het goede leven iedere dag opnieuw gesteld moet worden. De gezamenlijke ontdekkingstocht naar de invulling van het goede leven wordt heel treffend beschreven. Het boek staat bol van kleine en grote wijsheden voor professionals, studenten en eigenlijk voor iedereen die zich afvraagt wat mens-zijn betekent.
Maaike Hermsen, lector Ethiek van verbinding met mensen met een verstandelijke beperking, Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

Opeens is je kind 21 jaar oud, op de drempel van de volwassenheid. Een tijd van keuzes maken en loslaten. Hoe beleven andere kinderen en ouders dit? Ook die vragen maken dit een interessant en leuk boek om te lezen.